Wednesday, December 31, 2008

welcoming the 2.0.0.9

for the past few years, i've been celebrating my new years at home.
why? because i had my school days + my uni days & my early working days in Johore - & they are not having a public holiday on 1st Jan, but on 1st Ramadhan.

hence, watching the fireworks from an idiot box + get to the bed as early as 12.30am + working on the new year day was kinda suck.

so, this time around, here i am - celebrating the new year in Selangor. 1st Jan - a public holiday. YEAHHH

tonight, im going to chill my new year's night with my ex-housemates while watching fireworks. since everybody is already married, so all the hubbies will accompany us :)

me & my 5years housemates during uni time. smua muke ganteng lg masa nih :)


so whats for tomorrow..?

having a swimming session in the morning with hb at Putrajaya (a normal activity on our weekends) & attending hb's bestfriend wedding at Serdang.

anyhow, happy new year 2009 to everyone :)

cheering your 2009 year to the max & get blessed always.

Tuesday, December 16, 2008

tirukah..?

the story that filled with morals for us - the people who managed the world:
~ people has done enough that able to destroy the world
~ people are getting smarter with those fancy technologies. still it YES- if its on the right track & purposed. & NO - if its just brings harm to the people & world
~ people will only realized & looked back when they are desperate
~ we are always deserved for second chance, but to ask from god "Ya Allah, tukarlah hari kiamat tu hari lain, pls.." tak dapat laa jekkk ... kalau dah kiamat tu dtg, mmg dtg laa. xkan revise schedule. ingat ni schedule kilang ke boleh revise-revise..
~ cerita ini adalah meniru kisah dlm al-Quran --> dajjal (1 mata), kiamat, nabi nuh, bahtera, etc. alaaaa xde laa smart sgt diorang nih ... tiru jugak ... tapi dajjal dia tu agak kelakar laaa.
~ there was no romance at all even a kiss in the movie. haih kalau begitu xpayah laa hired actor yg begitu kacaks ;)

Friday, December 05, 2008

terbaekkkk

i took on half-day leave yesterday. but before i left the office (dgn kecahnye sbb byk laa pulak boss omputih mintak last-last minute, masa aku berpeleseran oye-oye sana sini xde plak nk mintak itu ini) i managed to book 2 tickets for this movie..


dlm hati "mampus aku kene marah dgn H sbb booking cite nih .. tp smua muvie mmg xbest pon". im just sooo excited to watch the muvie since its just on cinema yesterday. its cool to have the movie on their launching day. bole berlagak dgn kawan-kawan. korang dah tengok? dah? belom kan? kan aku dah boleh berlagak ... ;)

i picked Hafdzuan at airport at 5pm (he just arrived from jb - travel balik hari) & heading straight to Alamanda. as expected, sepanjang jalan dia membebel sbb booking cite ni. haih, susah betul laa for those people who have the kind of principal "alaaa buang duit jek laa, nnt raya thn depan mesti keluar tv punye.. dah xde english muvie lg ke yg bole tengok selain dpd nih?" huh. & as usual the preggy woman's modal terbaik ialah "eh i kan pregnant, bg laa i pilih cite apa yg i nak tengok. xkesian ke.." ;)

so the muvie adalah terbaekkk ... it was really-really cool-sewel-biol-funny. most of the dialogues are inspired by P.Ramlee muvies (i guessed, with those bodoh, setan at the end of sentences), fresh story line (eventhough there are sort of detective conan / italian job influenced) - but still good since its our local product by our local people (sometimes i can be a good local muvie supporter BUT only for selected muvie). ida nerina is just damn cute with her naughty voice, & khir rahman's role adalah sgt best ("kenapa aku ckp mcm tu .. haaa itu aku xtau ;)" ). the bad thing is just hans's hair (huh, does he reaaly need that kind of hair?).
the next muvie (which i hope i can catch by next week) ...


keanu reeves is just too good to be missed ;)

Monday, December 01, 2008

getting taller

at wk 10:
In other developments: Your baby's limbs can bend now. His hands are flexed at the wrist and meet over his heart, and his feet may be long enough to meet in front of his body. The outline of his spine is clearly visible through translucent skin, and spinal nerves are beginning to stretch out from his spinal cord. Your baby's forehead temporarily bulges with his developing brain and sits very high on his head, which measures half the length of his body. From crown to rump, he's about 1 1/4 inches long. In the coming weeks, your baby will again double in size— to nearly 3 inches.



mitos: 1 1/4in = 31.75mm
actual: 38.7mm
exceeding = 6.95mm


dr: wahhh, your baby is very tall..
us: really? just like us :) (senyum sampai belakang kepala)

Monday, November 17, 2008

Quantum of Solace

we managed to catch this movie yesterday.
some review:
~ i slept during watching, for a few times .. haha. should i blame the movie for not keeping my eyes to stay strong? bosan is the best word to describe.
~ i dont think its as good as Royal Casino.
~ Daniel Craig is old enough to be cool-all-the time for those pretty-actions. huh.
~ Daniel Craig suggested Prince Harry to be the next Bond in today's paper. what a crap???

Friday, October 31, 2008

top 10 pada mg ke-6

i am now currently pregnant at wk 6:

1. aku masih tak percaya diri sendiri pregnant. tak tau kenapa aku rasa mcm tu. tp bile aku tengok balik perut kat cermin baru aku percaya.

2. banyak benda yg aku suke buat semasa perut kempis & slim shaddy dulu aku dah tak dapat buat lg dah. suke naik/turun tangga ofis/rumah laju-laju. suke makan nanas. suke air tebu. suke angkat barang berat. suke gi jogging. suke swimming. aduh, banyaknye dah kene potong. tp aku nak pegi jugak swimming weekend nih. tak kire.

3. dr yg aku baca, patutnye minggu lepas lg aku dah ada sickness apa jadah smua. tp aku pelik aku xde sickess langsung, cuma minggu lepas ada 1 hari tu aku bagun tido aku rasa mabuk laut, sembahyang subuh terhuyung-hayang, pastu masak air & buat breakfast utk wan, aku sempat landing kat lantai dapor. phew nasib baik 1 hari jek.

4. aku takde mengidam apa-apa pulak. cuma aku rasa wan jek yg nak mkn itu-ini. sape yg mengandung nih? haih.

5. seluar keje aku dah tak muat dah. seluar jeans aku pon dah tak boleh pakai. cuma ada beberapa seluar slack yg masih boleh muat. tupon muat-muat. aduh. aku rasa aku keluar pakai baju kurung or kain batik jek laa lepas nih.

6. aku dah beli seluar pregnant. kelakar seluar itu sbb mcm seluar kangaroo.

7. wan dah xkomplen suruh aku jadik seperti jessica alba lagi sekarang dan aku rasa gumbire ;)

8. wan makan lebih banyak dpd dulu, & lebih byk dpd aku. mcm mana tu?

9. sekarang ni aku pegi toilet setiap 2jam. maka dlm sehari aku ke toilet utk kenchh ialah sebanyak 12 kali. haih.

10. aku baru kat wk 6, another 30 weeks to go. 30 weeks ok. 30 weeks. lamanya..!

Wednesday, October 22, 2008

Lia's engagement 191008

Lia is now engaged to her primary school friend - Kerol, on last sunday, 191008. let the photos do the talking.
Lilia Edlina - watak utama
hantaran

tempat kejadian


getting ready

Lia & watak-watak sampingan yg dipaksa dtg awal utk menjadi saksi utama kejadian

me & Lia
cik yg suke sangatttt sbb dah nak jadik tunagan org


posing terpeleot & gedixx


suke sangatttsss laa tu


Lia's friends
the moment

alhamdulillah. the first step is just begin.
to Lia & Kerol:
Congratulations :)
can't wait for the wedding. will attend & carrying out the belly. haha ;)

Tuesday, October 21, 2008

apakah? apakah??

apakah maksud tersirat di sebalik gambar ini?


clue sikit:

1. terkena buatan Hafdzuan

2. akan tidak period pain untuk suatu tempoh

3. membeli seluar & baju besar

4. menukar status diri

5. menerima kehadiran membe baru

Wednesday, October 08, 2008

life is back to normal

aku malas nak update cite raya. bukan boring, tp malas.

.

..

...


life is back to normal.

still,

working hours - back to 8.30am~5.30pm
TV series - House, Amazing Race, Desperate Housewives, Destinasi Budget bla bla bla ..
jogging - for at least 1/week
swimming - saturday/sunday morning
movies - supposed to be 1time/week (depends)
cooking, ironing, cleaning - daily


i am eagerly looking forward for:
- Hb's family on jalan-jalan raya this saturday
- IKEA on this sunday (untuk menghabiskan duit raya S$200, dah kawen pon dpt duit raya tau hehehehehe)
- Lia's engagement on next week!!! (Lia - my childhood bestfriend)
- kawan2 yg nk dtg beraya (ada ke? kalau ada jemput datang rumah. nak dtg bgtau. nnt aku masak sedap-sedap :) kuih pon byk lagi kat umah tu)
- new payslip!!! just received the official letter - salary adjusment with rolling eyes :)

Monday, October 06, 2008

Raya '08 potrait

day 1 - Batu Kikir, n9


day 2 - Spore


day 3 - Spore

Friday, September 26, 2008

Raya checklist

1. Zakat fitrah --- first time, thn ni ada org bayarkan .. :) i was nearly cried tengok Hb baya aritu masa kat alamanda.. deep inside my heart saying "owhh aku dah ada suami ....."

2. Baju raya --- raya pertama pastinya memakai baju biru - our favourite colour hehehe. 1st time pakai baju sepasang. owh baju biru ni hantaran masa wedding hari tu :). baju utk Hb pn dah fikir dah (i have to prepare everything on him, dia pakai aje). what else? i need a brown heels .. going to get by tomorrow.

3. Kuih raya --- org kata (bukan aku kata), dah kawen kene laaa bawak kuih ke rumah mentua, lg bagus kalau air tangan sendiri .. hence, for the first time ever in my life, i made the raya cookies..! (of course with the helps from mum). already made 2 types (amos & marble). this sunday going to make another one - cornflakes madu (cookies paling senang dlm dunia ni, xpayah resipi, semua belasah jek, janji sedap). plus, this year dah ada rumah sendiri .. haruslah prepare. dulu buat bodoh jek sbb rumah mama...

4. Raya schedule --- for the first time in my life jugak, i am not going to have my pagi raya with my family :( these are my tentative program for raya:

Raya pertama; sembahyang raya di rumah mentua di Serdang, kemudian balik ke kampung Hb di Batu Kikir, n9. mlm tu shoot balik JB.

Raya ke-2 & ke-3; balik singapore. owhh aku sungguh tidak-kaya thn ni. going to give away duit raya in Ringgit instead of Sing Dollars like i used to. i just moved to new company & there is no bonus raya.. company lama dulu ada bonus time raya :(

Raya ke-4; di JB, lepas tu bergerak ke Batu Kikir n9 semula .. ada family day sblh Hb's family.

jadik, utk semua:
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.
MAAF ZAHIR BATIN.
selamat makan sampai lebam :)

Thursday, September 25, 2008

majlis berbuka puasa KKS & surprise birthday party for Hafdzuan

smlm, ahli KKS (Kelab Kembara Serdang) telah mengadakan majlis berbuka puasa di rumah aku. aku telah menyediakan nasik, ayam percik, ulam-ulaman dgn sambal belacan, wife zaidi bawak macaroni cheese, & ahli-ahli KKS yg lain bawak buah mangga, honeydew, pisang, ikan pari bakar, samosa & roti john. byk sungguh makanan mlm td.
attendance: hafdzuan, farah, zaidi, aimi, wafi, nizam nuri, farrah, arif gomen, jasmin, kadir.

ni dah balance makanan dah ..


xtau laa farrah (teman niznur) tgh buat apa tu .. wafi tertekan sbb lapa ..



sementara menunggu waktu berbuka, arif gomen yg lapa jugak .. zaidi & aimi yg berposing menggunakan kamera aku tanpa kebenaran.


selepas berbuka, min & zaidi mengusya mercun yg wafi bawak ..



melepak & berbual selepas berbuka


menonton destinasi budget di ch8
selepas menonton destinasi budget, surprise birthday cake utk hafdzuan yg menyambut kelahiran yg ke 26 .. diplan dgn jayanya oleh aku & kawan2 KKS.

hafdzuan yg mengontrol emosi terkejutnya



membuat wish di dlm hati

video
birthday wish utk Hafdzuan
pertama kali menyambut birthday sbg suami-isteri
selepas aksi suap-menyuap & memakan kek, operasi mercun oleh Wafi bermula. mencari port yg gelap & jauh dpd kawasan perumahan utk membakar mercun.

Wafi sedang memacak base mercun dgn bantuan ahli KKS.



aimi terlebih dahulu menyelamatkan diri & kandungannya.



bersedia utk membakar mercun
video

misi mercun Wafi & KKS

a married man birthday

Happy 26th birthday to

the most handsome man ...

& macho man ...

in the world..... (of me)

i wished i could buy you a plane for your birthday gift, so that you can travel all around the world with no limits. but i am no rich.


i wished i could buy a jungle for your birthday gift, or a mountain, so that you can spend your leisure time in here. but i am no rich.


i wished i could buy you a town for your birthday gift, so that i can named the town with your name. but i am no rich.

i wished i could buy you a sea for your birthday gift, or an island, so that you can have your swimming practice for your triathlons, or snorkeling, or diving session. but i am no rich.

... but i am rich enough, to offer you - love & happiness

that will lighten up your life & brighten each of your days.

i hope you like it :)

i love you.today.tomorrow.always.