Monday, April 19, 2010

ibu+anak bersuka ria di phuket, meninggalkan ayah di rumah

it supposed to be my father's company trip .. tapi dah namanya anak boss .. bole la tumpang sekaki .. ngeeee.
2 of my brothers who working with my dad were in the trip too.

my husband was not around .. busy with his dpa training (currently in bomba course), but on saturday & sunday terpaksa la dia melanguk kat rumah & bermain basket sebab bosan hadzim tak de kat rumah .. (kesian).


anyway, we left by air asia on friday (9/4/10) at 0725.



hadzim gave a big smile - his first time on flight




us on flight. hadzim sambung tido. perjalanan mengambil masa selama 1 1/2 jam.



phuket island from top view. nice!


arrived phuket airport at 8am (thai time) & heading to phatong. it took about 1 hour to arrive phatong.


Aloha Villa (our hotel) welcoming us.


disebabkan flight early in the morning and every one looks tired, so semua orang tido .. hadzim plak tak mo tido. so i jalan berdua dengan hadzim kat area phatong town tu.



phatong town. motorcycles for rent is super cute! hadzim enjoy his phatong trip (panas pon langsung x cranky. agak-agak dah ngantuk dia tido jek).


then bile hadzim tertido, terus mak dia masuk kedai massage .. mana boleh tahan .. kedai massage bersepah-sepah .. murah plak tu. peluang yang tidak boleh dilepaskan!



but i only had foot massage. cost 200baht (around rm20) for 1/2hr. sebab lepas tu hadzim dah terjaga & of course dia boring nak tengok mak dia main picit-picit. dia mahu jalan-jalan.


my lunch. the love rice (nice presentation of the rice anyway). lauk wajib kat sana - tomyam seafood.




phatong area. what can you find? lots of bars, hawkers, boxing stuff & promotion for nude club. most of phuket woman smua keje social escoart - entertaining the mat sallehs. tak de keje lain kot diorang ni.. yang muke pecah pon boleh jadik social escort .. haihh.



phatong beach .. that full with 2 piece mat salleh. nak duduk bawah patung tu pon kene bayar tau .. cost 100baht per payung.


hadzim penat & pengsan - part 1



had my dinner with abah & my brothers. tomyam, stim fish, kerang bapak besau, oyster & etc. utk 5 org punya makan, it cost about 1300 baht (almost rm130)


then my brothers went to fantasy show .. show pondan yang sangat famous kat sana .. i balik hotel sbb hadzim dah tido & of course tak sesuai untuk bawak hadzim ke show-show mcm tu.


faisya & faeez with the noks .. (nokss itu adalah sungguh meng-eeuuuwwww kan). mahu ambil gambar dgn star show ini juga kene bayar 100baht tau.



2nd day - going to phi-phi island. by cruise.


hadzim's cruise pose. terus pakaikan baju mandi.



me+hadzim & edna (bustaman's staff) & my youngest bro, faisya (also bustaman's staff). hadzim syok agaknye kene angin .. pastu ngantuk, sambung tido dlm cruise.




kat sini dikatakan tempat pengambaraan filem titanic (version leonardo ci caprio) .. ye kot .. sbb lautnya sangat cantiks.


perjalanan ke phi-phi island mengambil masa selama 1 1/2 jam. disebabkan smua orang x snorkeling (waaaa, tensyen xdpt snorkeling kt sana!!!, kang kalau i g snorkeling, sape nak jaga hadzim ..), so smua orang jalan-jalan di phi-phi island jek.


tasting phi-phi beach.



hadzim dah tak bleh tahan nak mandi laut.


quench the thirst. air kelapa terbaek.



lunch at phi-phi hotel. hadzim & tok abah (my dad).




on front of phi-phi hotel. phi-phi market.


hadzim penat & pengsan part 2 (dalam cruise).



phi-phi jetty & phuket jetty.


mini pam minyak. so cute.


malam tu dinner bersama-sama staff bustaman & co.
gamba adalah terlupa nak amik.


day 3 - jalan-jalan to phuket town & phuket market.


bergambar di depan hotel sementara menunggu tut-tut.



menaiki tut-tut ke phuket town. it cost me about 100baht (rm10). perjalanan mengambil masa selama 30min dari hotel ke phuket town.



phuket town & phuket market. bought some tshirts & souveniors. menjahanamkan poket di saat-saat akhir.


menunggu tut-tut sebelum pulang ke hotel. gamba terakhir-dengan-rupa-poket jahanam sebab lepas tu bateri camera pon out.


balik tu sambung shopping sikit lagi kat phatong town.
mandi, berehat & packing barang-barang.
check out at 6pm.
flight supposed to be at 8.30pm, but knowing air ass-ia, delayed for damn 3 hours! arrived lcct at 2.30am (nasib baik dah siap-siap apply cuti on monday).

overall, the trip was enjoyable-lah. tapi lagi enjoy kalau hafdzuan ada kot .. ;) agak susah berjalan berdua dengan anak, but with helps from abah & my 2 brothers everything went smoothly. lagi smooth sebab hadzim langsung x crancky walaupon berjalan di tengah-tengah panas siap peluh-peluh bagai.

anyway, phuket is not recommended for a family trip .. with the bars, pondan & nude show yang bersepah-sepah (ye adik-adikku cakap malam tu bersepah-sepah ada show pempuan kuarkan bola pingpong dari tuttt mereka), phuket memang sesuai utk org2 bujang kot .. snorkeling pon xbrape syok, sebab dengar kata tak de coral area sini. this phuket trip may be my first & last trip .. kalau nak pegi lagi pon, i would go for krabi, lagi syok sknorkeling (kott).

time kasih for hafdzuan for being so sporting sbb bagi izin nak ke phuket .. walaupon i berdrama swasta masa nak mintak izin pegi .. haha. thank u :)

12 comments:

Diyana Zulkifli said...

ateng nye company pun ade trip ke phuket last month.tp mane aku kasi pi..aku dlm pantang.ooo..nak pi,kena tnggu aku skali aa.nak cuci mata,cuci sama2.satgi dok pi cuci mata sorang2 plak..hihi.aku alegik skit bab2 siam2 ni...*dah nama dok kedah,dkt siam..haha

Diyana Zulkifli said...

haa..peringatan ko yang last tu aku suke.nanti aku soh ateng baca..keh2x.*sian jg laki aku tu,dia sorang ja staff yg tak pi..tp aku tak bagila pi...aku tau dah sana tu camna

Rembo said...

bila aku baca penggambaran Titanic, cerita Leonardo, terus potong.

The Beach la beb. Cool tu cerita tu!

FrH said...

donat - ahaha! nasib baik kau xbg ateng g .. kalau x syok2 jek dia cuci mata kt sana sementara kau tgh berpantang kan .. tp sana mmg sungguh dahsyat la ..! huhu.

rembo - aritu org guide dlm cruise tu yg ckp pengambaran titanic kat sana laa .. hehe. the beach yg mana eh? kat phi-phi island gak ke? nnt aku usya.

~aboto~ said...

wah wah.. berjimba sakan ek..

hadzim nampak cam anak bujang dah.. cute jer senyum nampak gigi dua batang eh.. :p

Ms. Lili@ said...

alololo cutenye senyuman hadzim tuh !!!! :D

hahaha takleh bayangkan ko berdrama swasta ngan wan.. ko kan jiwa rockers... hahaha..

anyway bestnye hadzim dapat travel ke phuket! and kagum ok ko pegi without wan... tak mencabar ke nak kene jaga a 9 month old baby gi jenjalan?

FrH said...

abot - hehe mmg berjimba sakan kami anak beranak tanpa bapaknye .. kahkahkah. hehe yeah, gigi baru 2 batang ..

lia - haha aku berdrama swasta siap gelak-gelak sbb wan mengada2 tak mo bg pegi tau, sbbnye dia dengki dia tak dapat g .. haha. hadzim agak ok la sbb tak de buat hal menguji kesabaran. kalau asyik cranky aku pon pening kepala jugak, end up x enjoy lah percutian kan .. :)

p!nkerton said...

wah bestnyee! dah lama teringin nak gi phuket tapi tak terpegi2 lagi.
encemmnye hadzim pakai swimsuit! ;)

yunz_02 said...

olololo..

ajim muka mcm safwa. hehe.. bestnya jenjalan phuket.

btw, kak yun flw frh ek.. :D

FrH said...

fateh - nanti try lah pegi. tp mmg xbrape sesueii bawak anak ;) owh tq :)

kak yunz - tu laa ramai gak yg kata ajim mcm safwa .. dah namenye kazen =) i follow u jugak ok.

ashra said...

hehe.ko ade dua blog rupenye.

''phuket is not recommended for a family trip .. with the bars, pondan & nude show yang bersepah-sepah''

so,kalu aku nk gi,kena berduaan dgn epoh je la ek?keke...tu pun not recommended gak ar,bahaya bg hubby cuci mata.haha..

FrH said...

ashra - yup .. 1 lg blog khas utk hadzim :)

g berdua jek laa .. make sure dgn epoh laa .. hahaha ;) mmg bahye, so jgn bg epoh pegi sorang2 ok!