Thursday, May 03, 2012

Bandung - day 1

sadly i don't have any vacation last year, maka haruslah diqada'kan pada tahun ini :)
we have 3 vacations for this year.
2nd - Bandung on last week.
3rd - tungguuuuuuuuu ;)

actually this Bandung trip supposed to be my family vacation. tapi disebabkan semua orang tetiba ada plan yang lebih menarik & clash dgn schedule Bandung ni, makanya trip ini cumalah  my little family, my mom & my brother, faeez.

a bit about my Bandung trip:
- flight ticket for hubs & me was sponsored by faeez (AA staff got few free tickets to give away. selaku adik yang belum kahwin lagi & selalu datang makan & basuh baju di rumah kakaknye ini, maka haruslah dia rewardkan haku dgn ticket flight hihihihi). we only need to pay the airport tax. 
- ticket hadzim tidak disponsor (ok lah tu, dah jimat dah, ahaks). i think i purchase the ticket on last dec, cost about rm500+ (return). 
- fina beli tiket hari nak fly tu jugak. infant ticket, rilek-rilek jek beli pada hari nak pegi.
- mom's ticket guna faeez punya (alaaaa yg staff punye parents / spouse yg dapat murah tu. mom's ticket cost rm110, one way. ticket mcm ni normally kene tunggu ada seat vacancy baru dapat naik ... risky sikit, tapi so far selalunya tak pernah plak tak dapat sbb ada jek vacant).
- i bought the package 4d3n, free & easy (everything included - transport to & from airport, supir & transport, hotel & breakfast), excluded lunch & dinner (sebab nak decide sendiri nak makan apa, kalau dah skali dgn package entah apa plak dia suggest kot) & fees at tangkuban perahu --- total in rm450/pax. murah gile kottt, beli kat matta fair (kaw-kaw punye paw hehe). usya pakej2 aritu masa kat matta fair, rm740/pax (semua yg dinyatakan di atas included, except entry fees to tangkuban perahu). see, berapa banyak save tuuu. i heart matta fair!

ok, now the story begins.

depart from LCCT, sat (28/4/12), flight at 6.45am.


 lepas cop passport (tempat ngeri, teringat hafdzuan terkandas kat sini masa nak pegi HK dulu haha), we had our take-away mc d breakfast.


 mak haku mcm berlakon plak baca paper, ahaksss. fina --- first time in flight!


 landed at 8.05am. sejuk sket.


Bandung airport yang ... errrrr comel :) our supir has waited for us & ready for the journey.




 and the journey begins --- to chihampelas road (must shop in bandung). sampai pagi-pagi terus shopping haha. just killed the time before we check in to the hotel by noon.


 bargain sampai lebam. 


 kedai diorang mcm2 tema, superhero la, alladin la, ultraman laa .. klako.


lunch. lupa nama tempat ni weyyy. but suggested by our supir la. very nice place. 




 hadzim baru bangun. dalam flight takmo tido plak. tapi nasib baik sepanjang shopping tadi dia tido.




 our lunch. must try in bandung - bebek (itik) goreng pedas, alpukat, gado-gado. sebab tempat agak lawa so mahal sikit laa.


 check in. bath the kids. take a nap.


 our stay. a 2 star hotel. to be honest, i don't really mind bout the hotel, as long bersih3.0, ada aircond, ada air panas --- it should be ok. tak payah swimming pool bagai (perception org yg dah biasa backpackers). lagipon nak buat apa spent kat hotel mahal-mahal, bukan nak duduk dalam bilik pon... nak berjalan kan? anyway, this hotel is highly recommended. siap hidang minum petang lagi tiap2 hari weyyy haha (walaupon we olz balik dah malam, sepiring kuih sbg minum petang tetap dihidangkan).




 
 petang - proceed to Rumah Mode. boleh histeria shopping kat sini. mostly semua branded items at good price. baju-baju baby toksah cerita laa, belambak-lambak. mana yang berkenan we olz terus rembat. faeez shopped about 15 tshirts in here, orang bujang lagi dasat shopping daripada orang berkeluarga :P


makan malam ayam penyet yang dibeli dibungkus di depan hotel. 
letih dah nak keluar since anak-anak dah penat  & tido.
ZZzzzzzZZZ, end of day 1.

5 comments:

nieza rawi said...

leh tau nama otel kat bandung ..tq

atulhani said...

bestnya jalan2... huhu.. kami takde lagi vacation or holiday tahun ni.. last holiday masa preggy 3 months pergi travel ke Krabi buat kali kedua.. huhu

ashra said...

Haku sgt jeles ok..
Aku pun last year tak ke mana.tapi tak dapat nak qada jejauh jalan tahun ni.takat coti2 mesia je kot smpi tahun depan..uhukk..coz kitaorang baru je dapat rumah..kat nilai.siap akhir thn depan.makanya.....makanya...makanya..hehehehe....

Tu aku cakap epoh,farah syiok tul! semua da settle.anak da sepasang,rumah pun da settle..qada coti je la..keke...tiket free tahunan pun da bertahun tak guna,duk bagi kat parents epoh..hehe.so patut kan aku jeles.kekekeke

Ko shopping pe weyh..sakan la ek?hehe..beli terus tak baju sepasang tuk raya anak beranak?kain sana sulam kan cantik2.

Ehem.....vacation no 3 tu ke mana?bikin panas ni..hahaha

FrH said...

nieza rawi - its a guest house, MQ Guest House.

atul - alaaa yeke. thn lps pon i mcm tu sbb tu nak jalan gak thn ni :)

ashra - epoh ada bgtau gak, kat nilai impian eh? dekat laa kita nnt senang nak dtg raya ahaks. wahhh bajet cuti dah jadik bajet rumah nampaknya, mcm aku dulu haha. xpe cuti tu bila2 pon bole pegi lg plak dpt tiket free hihihihi. xde laa sakan pn shopping, sikit2 jek hehe. beli baju raya utk aku jek anak2 beli dah siap jek nnt hahaha ;)

dinashuz said...

hehe, dina 27 april kat jakarta, 29 may kt bandung.. x pulak kite berjumpe ye hehehe