Wednesday, February 17, 2010

terpengaruh dgn Avatar 3D, jadi kami pon naik Gunung Datuk

sabtu tu (13/2/10), kami g tengok Avatar 3D kt klcc. ye, selepas 7 bulan kami tak layan muvie (sejak deliver hadzim) & mahu spent time berdua sebelum hafdzuan off to his DPA for 6 months in 2 weeks time.
kalau ada 10 thumbs, mmg 10 10 aku nak bg kat Avatar ni, lg plak yg 3D ni.
mmg patut laa menang byk award. terbaekkk giler.
aku malas nak review lebih, kalau ada duit lebih, g la layan yg 3D punye.
(tiket 3D kat klcc - rm18/head).

pastu balik tu, kami terus bercadang nak naik Gunung Datuk, Rembau selepas terpengaruh nak feeling-feeling hutan Avatar (since hadzim ditingglkan di rumah mertua di Pedas sementara kami g bersuka ria layan Avatar 3D).
so esoknya, pergilah kami ke Gunung Datuk, yang terletak di Rembau (dekat jek dgn rumah mertua di Pedas), dan pendakian hanyalah menggunakan crocs sahaja! (sbb tak bawak sports shoes balik kampung).

secara ringkasnya, Gunund Datuk, Rembau mempunyai ketinggian 2400 kaki (884 meter) di atas paras laut.
ni kali ke-dua aku naik gunung lepas gunung kinabalu (thn 2005). masa tu muda remaja lagi, masih ok lg. kali ni dah tak brape nak remaja dgn keadaan baru 7 bulan lepas bersalin (alasan).


pendaftaran utk naik gunung. bayaran sebanyak rm3/person dikenakan.



di entrance - sebelum bertolak naik


entrance ke Gunung Datuk

(aku tak brape paham pantun kat sebelah tu.. hehe. ada sesape boleh tolong explainkan?)




perjalanan bermula. hampir merangkak! trek adalah boleh tahan mencabar.


ketua pendakian


anak-buah-hampir-pancit amik nafas sket



halfway trek adalah agak mencabar. halfway lg ok laa, landai sikit, tak berapa penat.

perjalanan sampai ke puncak Gunung Datuk mengambil masa selama 2jam. (pakcik jaga gunung ni cakap 2jam 45 min .. rupanya tu time utk dia kot .. dah namanya pon "pakcik" .. hehe).


pemandangan dari atas Gunung Datuk. pemandangan seluruh negeri sembilan & melaka (kot???) . sungguh berbaloi-baloi. hilang smua penat.





view di puncak & dari puncak


foto wajib di puncak menggunakan tripod batu




walaupon cuaca agak panas (waktu tiba - 11am), tp angin sejuk kuat gile sampai rasa goyang plak, tak berani sangat nak berdiri lama-lama (padahal gayat)





menikmati keindahan puncak sambil makan sandwich yg dibawa bekal


selepas melepak selama 1/2 jam di puncak, kami memulakan perjalanan turun.


perjalanan turun dari puncak


gua? - di tapak perkhemahan (bawah sikit dari puncak gunung)


dah turun baru mood bergambar datang, tapi muke penat pulak


batu besar






perjalanan turun yg agak curam & mendera tapak kaki yg hanya menggunakan crocs





termites





makhluk gunung



perjalanan turun mengambil masa selama 1 1/2 jam. terus rendam kaki kat dlm air terjun kat bawah puncak. sejuk giler & best giler.


melepaskan lelah


pendakian agak memenatkan (mestilah) sebab sampai hari ni masih lagi sakit-sakit badan. ketiadaan proper kasut menyebabkan badan terhentak 2 3 kali sebab permukaan trek yg licin & curam ketika turun. so lepas ni jgn tunjuk hero naik gunung tak pakai kasut ok .. hehe.

11 comments:

dedalie said...

selamba giler main naik je pakai crocs lak tu. tabik siot. *bow*

laki cikgu kimia said...

bagus. hidup sihat tanpa dadah.

dz said...

pantun tu 3 kerat je?selalu 2kerat atau 4 kerat.3 kerat tak penah dgr..mungkin sajak kot..

Rembo said...

fyi, gunung ni, depan umah makcik gua. dan jeram tu kalau tak silap nama dia lubuk petai atau lubok potai mengikut slang tempatan.

FrH said...

dalie - yeah mmg selamba, sampai 2,3 kali aku tergelincir sampai lebam-lebam punggok aku .. huhu. *bow* balik tanda terima kasih.

nasrul - hidup sihat tapi sakit badan. ahaha.

nai - ntah la aku pn no idea pantun ke sajak ke cerpen ke..

rembo - lahh ye ke. kalo tau bleh aku tumpang makan nasik lepas turun gunung .. jeram = air terjun eh? haha ..

Dils said...

aku amazed dengan korang berdua. teringin nak gi hiking, tapi silalah jangan ajak aku. Gerenti aku ketinggalan jauh di belakang.

FrH said...

dila - aku pn slow jugak, maklumlah dah x fit, yg penting sampai.. hehe. u should give a try!

Diyana Zulkifli said...

ko ade jumpa rumput2 brcahaya tk ats gunung tu?ekekeke..:p

FrH said...

donat - rumput2 bercahaya???

Ann Lukm said...

farah.. nape aku tgk ko & tudung biru tu skrg = dari time blaja dlu. ko pegi la sopin kaler lain polakkk..hehee

FrH said...

N - hahahaha. biasa la aku dgn tudung biru mmg tak dapat dipisahkan .. segala kaler biru smua ada ;) tiap kali nak beli kaler lain, mesti terrrbeli kaler biru gak hahaha