Friday, September 26, 2008

Raya checklist

1. Zakat fitrah --- first time, thn ni ada org bayarkan .. :) i was nearly cried tengok Hb baya aritu masa kat alamanda.. deep inside my heart saying "owhh aku dah ada suami ....."

2. Baju raya --- raya pertama pastinya memakai baju biru - our favourite colour hehehe. 1st time pakai baju sepasang. owh baju biru ni hantaran masa wedding hari tu :). baju utk Hb pn dah fikir dah (i have to prepare everything on him, dia pakai aje). what else? i need a brown heels .. going to get by tomorrow.

3. Kuih raya --- org kata (bukan aku kata), dah kawen kene laaa bawak kuih ke rumah mentua, lg bagus kalau air tangan sendiri .. hence, for the first time ever in my life, i made the raya cookies..! (of course with the helps from mum). already made 2 types (amos & marble). this sunday going to make another one - cornflakes madu (cookies paling senang dlm dunia ni, xpayah resipi, semua belasah jek, janji sedap). plus, this year dah ada rumah sendiri .. haruslah prepare. dulu buat bodoh jek sbb rumah mama...

4. Raya schedule --- for the first time in my life jugak, i am not going to have my pagi raya with my family :( these are my tentative program for raya:

Raya pertama; sembahyang raya di rumah mentua di Serdang, kemudian balik ke kampung Hb di Batu Kikir, n9. mlm tu shoot balik JB.

Raya ke-2 & ke-3; balik singapore. owhh aku sungguh tidak-kaya thn ni. going to give away duit raya in Ringgit instead of Sing Dollars like i used to. i just moved to new company & there is no bonus raya.. company lama dulu ada bonus time raya :(

Raya ke-4; di JB, lepas tu bergerak ke Batu Kikir n9 semula .. ada family day sblh Hb's family.

jadik, utk semua:
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.
MAAF ZAHIR BATIN.
selamat makan sampai lebam :)

Thursday, September 25, 2008

majlis berbuka puasa KKS & surprise birthday party for Hafdzuan

smlm, ahli KKS (Kelab Kembara Serdang) telah mengadakan majlis berbuka puasa di rumah aku. aku telah menyediakan nasik, ayam percik, ulam-ulaman dgn sambal belacan, wife zaidi bawak macaroni cheese, & ahli-ahli KKS yg lain bawak buah mangga, honeydew, pisang, ikan pari bakar, samosa & roti john. byk sungguh makanan mlm td.
attendance: hafdzuan, farah, zaidi, aimi, wafi, nizam nuri, farrah, arif gomen, jasmin, kadir.

ni dah balance makanan dah ..


xtau laa farrah (teman niznur) tgh buat apa tu .. wafi tertekan sbb lapa ..



sementara menunggu waktu berbuka, arif gomen yg lapa jugak .. zaidi & aimi yg berposing menggunakan kamera aku tanpa kebenaran.


selepas berbuka, min & zaidi mengusya mercun yg wafi bawak ..



melepak & berbual selepas berbuka


menonton destinasi budget di ch8
selepas menonton destinasi budget, surprise birthday cake utk hafdzuan yg menyambut kelahiran yg ke 26 .. diplan dgn jayanya oleh aku & kawan2 KKS.

hafdzuan yg mengontrol emosi terkejutnya



membuat wish di dlm hati

video
birthday wish utk Hafdzuan
pertama kali menyambut birthday sbg suami-isteri
selepas aksi suap-menyuap & memakan kek, operasi mercun oleh Wafi bermula. mencari port yg gelap & jauh dpd kawasan perumahan utk membakar mercun.

Wafi sedang memacak base mercun dgn bantuan ahli KKS.



aimi terlebih dahulu menyelamatkan diri & kandungannya.



bersedia utk membakar mercun
video

misi mercun Wafi & KKS

a married man birthday

Happy 26th birthday to

the most handsome man ...

& macho man ...

in the world..... (of me)

i wished i could buy you a plane for your birthday gift, so that you can travel all around the world with no limits. but i am no rich.


i wished i could buy a jungle for your birthday gift, or a mountain, so that you can spend your leisure time in here. but i am no rich.


i wished i could buy you a town for your birthday gift, so that i can named the town with your name. but i am no rich.

i wished i could buy you a sea for your birthday gift, or an island, so that you can have your swimming practice for your triathlons, or snorkeling, or diving session. but i am no rich.

... but i am rich enough, to offer you - love & happiness

that will lighten up your life & brighten each of your days.

i hope you like it :)

i love you.today.tomorrow.always.

Tuesday, September 16, 2008

Roti John u-turn

akhirnye .. lepas 13 hari puasa .. ahad hari tu baru laa pegi pasar ramadhan .. first time for this ramadhan ;)

hari-hari lain..? masak laaa .. :) since i am allowed to go back at at 5pm during this fasting month (mekacih bosh, bosh mmg cool, biasanya blk pkl 5.30pm) & reached home at 5.07pm (my home is just 7minutes away from work place, no traffic light, no traffic jam, *wink*), so there is no reason for me not to cook. byk masa lg ok.

mcm biasa, smua org cite pasar ramadhan kat A ada popiah best, pasar ramadhan B ada ayam percik best. last time when i was in jb, my favourite pasar ramdhan will always be the BBU (bandar baru uda) pasar ramadhan .. sbb kat sana ada murtabak mengikut saiz yg besar.. hyper, super & etc .. mmg besar mcm sarung bantal.

abah told me, pasar ramadhan kat putrajaya ada stall ni jual roti john yg sedap .. i asked him, which stall? dia ckp xtau nama apa, pegi tengok sendiri, kalau ada org q panjang gile tu, itulah stall dia.

maka hari ahad itu aku pn pegi laa ke pasar ramadhan putrajaya.. looking for this roti john's stall with long q.. jumpe, dari jauh dah nampak ramai org q. dah sampai dekat, tengok .. wahhh q nye siap u-turn. mantap gile! ada 3 kuali besar, ada 7 pekerja - sorang potong roti, sorang bancuh telor+daging, 3 orang masak kat kuali masing2, 2 orang tukang bungkus & collect duit. sungguh sistematik. dah mcm kilang. usya-usya tempat lain, ada lg 6 gerai jual roti john yg duduk melanguk. kesian diorang..

aku & hb antara yg sanggup q mcm org lain, tp saje jek sbb nk merasa roti john diorang ni .. sedap sangat ke sampai q u-turn ..
mlm tu berbuka, xde laa sedap gile ke .. OK-lah. but for me, the best roti john i ever tasted was dekat BBU, kat taman permainan kanak-kanak kat area padi ria. itu mmg best giler..!

Wednesday, September 10, 2008

e-mo-si

hari ni mmg patut beremosi sbb(s):

1. kene attend training psl punch card bar code system. boss aku suruh. aku pon paksa-rela laa pegi. dia ckp eventhough aku ni process engineer, but still need to understand the HR system process. apa kejadahnye? tak relevant langsung. 2 hari plak tu. benci+boring btol. aku rasa aku harus tido masa training nnt & buat muke penyek.

2. keje aku byk giler ok. byk test kene buat, byk report xprepare lg, byk benda xperform study lg. boss kau xnampak ke boss? jadik bile masa aku boleh melahu & post something interesting here, browsing recipes pages & surfing the facebook & friendster..? huh

3. aku xtau nak masak apa petang ni utk berbuka. pasar ramadhan? huh baik xpayah. nak online carik resipi hari ni pon xde time.

bor-rink

mg dpn tidak perlu beremosi sbb:
1. aku dah kompem, so utk staff exec level yg kompem, gaji akan masuk 15hb. baru jek gaji 28hb aritu, ni masuk lg .. 15hb beb. gomen pon kalah.. ;)

2. mg dpn blk jb .. berbuka di hometown bersama ibu. hoyeahhhh. i miss my mummy's cook :)

ok, im off to the bor-rink ngan-thuk training.

Wednesday, September 03, 2008

jealousy

Mom & another 2 lil bros just got back from Hong Kong to visit my big bro, SIL & nieces.

some souveniors from HK for me:
1. mom bought me a skirt (awww) & blouse, keychains, table settings & some other stuffs
2. faisya bought me a blue stripes esprit t-shirt
3. faeez bought me a black DKNY t-shirt
4. mom bought a red nike acg t-shirt for Hb

*thanks!
5. send me mms with goofy at HK Disneyland
6. showed me their shooping stuffs

*demmit

but
.
.
.
me? kenapa xpegi?
i am stuck here
with empty wallet
& i am totally broke

tak de duit nak pegi
*depressed
:(